aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto trzy bit

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Słodkie i to bardzo ! Ciasto robi furrorę już od długiego czasu. inna moja wersja lubię ciągle je urozmaicać!

Ciasto trzy bit

Składniki:

Ciasto trzy bit

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • MASA WANILIOWA:
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 masło
  • ŚMIETANKA:
  • 0,5 litra śmietanki
  • 1 galaretka czerwona
  • DODATKOWO:
  • 2 opakowania herbatników
  • do dekoracji wiórki czekoladowe
  • 1 masa krówkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto trzy bit
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, później mąkę pszenną, proszek do pieczenia, olej mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach do 30 minut w formie 25/36. Masa waniliowa: Budyń waniliowy gotujemy z cukrem Studzimy. Masło ucieramy i łączymy z chłodnym budyniem. Śmietanka: Śmietankę ubijamy na sztywno, do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę czerwoną przygotowaną w 0,5 szkl wody. Masę krówkową (kajmak) dzielimy na trzy równe części. Przełożenie ciasta trzy bit: Biszkopt -połowa masy waniliowej -herbatniki -masa krówkowa -herbatniki -masa krówkowa -herbatniki -masa waniliowa -herbatniki -masa krówkowa -śmietanka -posypujemy wiórkami czekoladowymi.