Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W letnie dni niektórzy, tak jak ja, nie mają ochoty na posiłek na ciepło, za to część domowników nie wyobraża sobie dnia bez gorącego obiadu. Świetnym kompromisem jest quiche - smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno, po ostudzeniu.

Quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami

Składniki:

Quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami

 

 

Sposób przygotowania:

Quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami
Zagniatamy ciasto kruche: mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i masło, które siekamy nożem. Następnie ciasto zagniatamy ręką. Gdy składniki się połączą, ciasto zbijamy w kulkę i wkładamy do folii, wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim dno formy do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut, aby się lekko podpiekło (temp. 200 st. C).

Łososia oczyszczamy, usuwamy ości i skórkę. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, owijamy folią aluminiową i pieczemy w folii 20 min. w 200 st. C. Po upieczeniu łososia kroimy na małe kawałki.

Liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim czosnek, wrzucamy szpinak i dusimy, doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidorki myjemy, kroimy na połówki.

Robimy sos: ser ucieramy na tarce, łączymy ze śmietaną, jajkami, dodajemy sól i pieprz.

Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak i łososia, zalewamy sosem, na wierzchu układamy pomidorki. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Podajemy na ciepło lub na zimno, po ostudzeniu.