Sposób przygotowania:
Quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami
Zagniatamy ciasto kruche: mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i masło, które siekamy nożem. Następnie ciasto zagniatamy ręką. Gdy składniki się połączą, ciasto zbijamy w kulkę i wkładamy do folii, wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim dno formy do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut, aby się lekko podpiekło (temp. 200 st. C).
Łososia oczyszczamy, usuwamy ości i skórkę. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, owijamy folią aluminiową i pieczemy w folii 20 min. w 200 st. C. Po upieczeniu łososia kroimy na małe kawałki.
Liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim czosnek, wrzucamy szpinak i dusimy, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki.
Robimy sos: ser ucieramy na tarce, łączymy ze śmietaną, jajkami, dodajemy sól i pieprz.
Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak i łososia, zalewamy sosem, na wierzchu układamy pomidorki. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Podajemy na ciepło lub na zimno, po ostudzeniu.
Łososia oczyszczamy, usuwamy ości i skórkę. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, owijamy folią aluminiową i pieczemy w folii 20 min. w 200 st. C. Po upieczeniu łososia kroimy na małe kawałki.
Liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim czosnek, wrzucamy szpinak i dusimy, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki.
Robimy sos: ser ucieramy na tarce, łączymy ze śmietaną, jajkami, dodajemy sól i pieprz.
Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak i łososia, zalewamy sosem, na wierzchu układamy pomidorki. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Podajemy na ciepło lub na zimno, po ostudzeniu.