Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ucierane z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto można przekładać dowolnym kremem, ja bardzo lubię krem do karpatki

Ciasto ucierane z kremem

Składniki:

Ciasto ucierane z kremem

 

  • 1,5 szkl mąka pszenna,
  • 8 łyżek mąka ziemniaczana,
  • 4 szt jajka,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 15 dag masło,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z cytryny,
  • 2 łyżki spirytus,
  • 1 szt krem do karpatki,
  • 1/2 łyżeczki aromat cytrynowy,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z kremem
Formę wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać stopniowo jajka, spirytus, skórkę z cytryny, aromat i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu przełożyć kremem do karpatki przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Tagi:

jajko tarta jajka