Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ucierane z makiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto można posmarować konfiturą, posypać rodzynkami - wszystko według uznania. Polecamy taki deser!

Ciasto ucierane z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ucierane z makiem

 

  • 25 dag masło,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 4 szt jaja,
  • 2/3 szkl mleko,
  • 12 łyżek mąka tortowa,
  • 4 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka skórka z cytryny otarta,
  • 2 puszki masa makowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z makiem
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, 2 łyżki mąki tortowej , 2 łyżki mleka. Po wyczerpaniu wszystkich składników dodać otartą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia wymieszany z mąką ziemniaczaną i sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać, wylać do przygotowanej formy i piec w temp 180 st około 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na połowę. Mak z puszki wyłożyć do rondla, przesmażyć i gorący wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim ciastem. Ozdobić według uznania.
Ciasto ucierane z makiem
Etap 1