cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Ciasto ucierane z nektarynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne,proste i zawsze się udaje.

Ciasto ucierane z nektarynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto ucierane z nektarynkami

 

  • 320 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • skórka z cytryny
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka
  • 5 nektarynek
  • 100 g dżemu pomarańczowego/lub brzoskwiniowego/

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z nektarynkami
Owoce obrać i pokroić w cząstki. Masło utrzeć z cukrem. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i ucierać do utworzenia się gładkiego kremu. Białka ubić na sztywna pianę /dodać szczyptę soli./. Mleko wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartych żółtek dodać mąkę, mleko i ubitą pianę. Delikatnie mieszając połączyć wszystkie składniki. Dodać aromat i skórkę cytrynową.Blaszkę /22-30 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem .Gotowe ciasto przełożyć do foremki. Na wierzchu ułożyć owoce .Piec ok.45 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C. Wierzch przestudzonego ciasta posmarować podgrzanym dżemem. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto ucierane z nektarynkami
Utarte ciasto przełożyć na blaszkę dodać owoce i upiec.
Ciasto ucierane z nektarynkami
Upieczone i przestudzone ciasto posmarować z wierzchu ciepłym dżemem.
Ciasto ucierane z nektarynkami
Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu.

Tagi:

jajko jajka