Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane z nektarynkami
Owoce obrać i pokroić w cząstki. Masło utrzeć z cukrem. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i ucierać do utworzenia się gładkiego kremu. Białka ubić na sztywna pianę /dodać szczyptę soli./. Mleko wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartych żółtek dodać mąkę, mleko i ubitą pianę. Delikatnie mieszając połączyć wszystkie składniki. Dodać aromat i skórkę cytrynową.Blaszkę /22-30 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem .Gotowe ciasto przełożyć do foremki. Na wierzchu ułożyć owoce .Piec ok.45 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C. Wierzch przestudzonego ciasta posmarować podgrzanym dżemem. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.