Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ucierane z powidłami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do tego ciasta można dodać przyprawę do pierników i suszone owoce.

Ciasto ucierane z powidłami.

Składniki:

Ciasto ucierane z powidłami.

 

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • masło 20 dag
  • jajka 3 szt
  • cukier puder 25 dag
  • kakao 3 łyżki
  • kawa mielona 1 łyżka
  • mleko 200 ml
  • powidła śliwkowe 15 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
  • aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z powidłami.
Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z kawą mieloną, sodą oczyszczoną, kakao i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do utartej masy dodać powidła i aromat waniliowy, utrzeć. Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo sypkie produkty na przemian z mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

Tagi:

jajko kawa jajka