jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Ciasto uniwersalne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placek z kruszonką i lukrem, który z każdym owocem smakuje cudownie, a czym dłużej się go przechowuje, tym jest lepszy:)

Ciasto uniwersalne

Składniki:

Ciasto uniwersalne

 

  • CIASTO
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki oleju
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego tłustego
  • ¼ szklanki śmietany słodkiej 18%
  • (zamiast jogurtu i śmietanki można dać 1 szklankę maślanki naturalnej)

 

  • OWOCE
  • około 50 dag owoców sezonowych świeżych lub z kompotu (jabłka, wiśnie, śliwki, rabarbar, itd)

 

 

  • LUKIER
  • około 1 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • około 4 łyżki gorącej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto uniwersalne
Ze składników na ciasto, jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodać olej, śmietanę, jogurt (lub maślankę), a na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę, a na wierzch poukładać owoce. Ze składników na kruszonkę, masło zagnieść z cukrem, mąką i posypać placek. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Ze składników na lukier, cukier i masło zalać gorącą wodą, mieszając energicznie, aby masło się rozpuściło i powstała kremowa masa, a następnie oblać lukrem ostudzone ciasto.