bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto użądlenie pszczoły

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto biszkoptowe z płatkami migdałowymi i kremem budyniowym, jest bardzo smaczne, polecam do kawy.

Ciasto użądlenie pszczoły

Składniki:

Ciasto użądlenie pszczoły

 

  • Ciasto biszkoptowe:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 2 łyżki cukru brązowego

 

  • Krem:

 

 

  • 1 budyń waniliowy

 

 

  • 1 szklanka cukru pudru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • Masło do wysmarowania tortownicy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto użądlenie pszczoły
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, ucierając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (26cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i cukrem brązowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół.

Z mleka odlewamy pół szklanki, miksujemy z budyniem, jajkiem i żółtkami, pozostałe mleko zagotowujemy, gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy po łyżce budyniu. Krem wykładamy na dolną część biszkoptu, przykrywany wierzchnim biszkoptem.