justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pszczółka Maja

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pierwszy raz jadłam to ciasto na urodzinach u mojej ciotki, ciasto jest przepyszne ale mocno kokosowe, więc tylko dla wielbicieli kokosów

Pszczółka Maja

Składniki:

Pszczółka Maja

 

  • mąki ziemniaczanej, 8 łyżek mleka, 4 jajka, proszek do pieczenia 2 łyżki, cukier waniliowy

 

  • budyniowa: 1/2l mleka, 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego, 6 łyżek cukru, 1 kostka masła

 

  • masa kokosowa: 15 dag masła, 25 dag wiórków kokosowych, 20 dag cukru, 6 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Pszczółka Maja
1. Masa kokosowa: Wszystkie składniki na masę kokosową należy wymieszać w rondelku i doprowadzić do zagotowania, następnie jakiś czas smażymy. Odstawiamy, żeby ,masa ostygła.

2. Ciasto: Masło ucieramy razem z cukrem i żółtkami, powoli dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę wykładamy na blachę. Polewamy je masą kokosową. Pieczemy około 35-40 minut.

3. Masa budyniowa: Masło ucieramy dodając po łyżce ugotowanego i przestudzonego budyniu. Gdy masa będzie gładka smarujemy nią przekrojone na pół ciasto.

4. Ciasto ma następujące warstwy : ciasto-masa budyniowa-ciasto z masą kokosową na wierzchu.