aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto wielo-smakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne ciasto lekkie i kruchutkie, takie lubię na każdą okazję są idealne! Polecam każdemu kto lubi takie łakocie!

Ciasto wielo-smakowe

Składniki:

Ciasto wielo-smakowe

 

  • Ciasto kruche:
  • 4 szkl mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 10 dag smalcu
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • Warstwa kokosowa:
  • 1 szkl cukru
  • 250 ml mleka
  • 10 dag wiórek koksowych
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie okrągłych biszkopcików
  • 1 łyżka kakao
  • 1 słoik twardej marmolady
  • 660 ml śmietanki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto wielo-smakowe
Ciasto kruche: Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy ciasto. Następnie do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i wsadzamy na chwilę do lodówki.

Warstwa kokosowa: Mleko z cukrem gotujemy pięć minut, po czym wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy 17 minut, tak, aby odparowało mleko.

Ciasto z kakao wykładamy na foremkę (25/36) wyścieloną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na nim rozcieramy zimny kokos.

Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości dłuższego boku foremki. Workiem cukierniczym wyciskamy na jego boku przez całą długość pasek marmolady, po czym zwijamy go w rulon i odcinamy od pozostałego ciasta i tak robimy 7-8 takich rulonów, które to układamy na kokosie.

Ciasto pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Połowę śmietanki ubijamy pod koniec wsypujemy cukier puder i tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku.

Masę wykładamy na zimne ciasto i układamy na niej biszkopciki. Następnie pozostałą śmietankę ubijamy jak poprzednią z cukrem pudrem i mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku, na końcu wsypujemy kakao i mieszamy.

Masę wykładamy na biszkopciki. Ciasto dekorujemy dowolnie. Najlepiej smakuje na następny dzień.