Sposób przygotowania:
Ciasto wielo-smakowe
Ciasto kruche: Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy ciasto. Następnie do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i wsadzamy na chwilę do lodówki.
Warstwa kokosowa: Mleko z cukrem gotujemy pięć minut, po czym wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy 17 minut, tak, aby odparowało mleko.
Ciasto z kakao wykładamy na foremkę (25/36) wyścieloną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na nim rozcieramy zimny kokos.
Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości dłuższego boku foremki. Workiem cukierniczym wyciskamy na jego boku przez całą długość pasek marmolady, po czym zwijamy go w rulon i odcinamy od pozostałego ciasta i tak robimy 7-8 takich rulonów, które to układamy na kokosie.
Ciasto pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Połowę śmietanki ubijamy pod koniec wsypujemy cukier puder i tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku.
Masę wykładamy na zimne ciasto i układamy na niej biszkopciki. Następnie pozostałą śmietankę ubijamy jak poprzednią z cukrem pudrem i mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku, na końcu wsypujemy kakao i mieszamy.
Masę wykładamy na biszkopciki. Ciasto dekorujemy dowolnie. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Warstwa kokosowa: Mleko z cukrem gotujemy pięć minut, po czym wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy 17 minut, tak, aby odparowało mleko.
Ciasto z kakao wykładamy na foremkę (25/36) wyścieloną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na nim rozcieramy zimny kokos.
Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości dłuższego boku foremki. Workiem cukierniczym wyciskamy na jego boku przez całą długość pasek marmolady, po czym zwijamy go w rulon i odcinamy od pozostałego ciasta i tak robimy 7-8 takich rulonów, które to układamy na kokosie.
Ciasto pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Połowę śmietanki ubijamy pod koniec wsypujemy cukier puder i tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku.
Masę wykładamy na zimne ciasto i układamy na niej biszkopciki. Następnie pozostałą śmietankę ubijamy jak poprzednią z cukrem pudrem i mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku, na końcu wsypujemy kakao i mieszamy.
Masę wykładamy na biszkopciki. Ciasto dekorujemy dowolnie. Najlepiej smakuje na następny dzień.