Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z quinoa, burakiem i żurawiną
1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i zostawiamy w ciepłym miejscu.
2. Quinoa, buraka, jabłko i żurawinę blendujemy na papkę.
3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło.
4. Ciasto powinno mieć ładny, różowy kolor. Odstawiamy je w ciepłe miejsce.
5. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.
6. Pieczemy w 180 °C około 40 minut.
2. Quinoa, buraka, jabłko i żurawinę blendujemy na papkę.
3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło.
4. Ciasto powinno mieć ładny, różowy kolor. Odstawiamy je w ciepłe miejsce.
5. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.
6. Pieczemy w 180 °C około 40 minut.