sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciasto drożdżowe z quinoa, burakiem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak naprawdę to ciasto powinno nazywać się Wielka Improwizacja. Dodawałam do niego wszystko, co było pod ręką. Smak jest zaskakujący a większość składników niewyczuwalna. Ciasto zostało przetestowane na bardzo opornych członkach rodziny.

Ciasto drożdżowe z quinoa, burakiem i żurawiną

Składniki:

Ciasto drożdżowe z quinoa, burakiem i żurawiną

Składniki

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z quinoa, burakiem i żurawiną
1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i zostawiamy w ciepłym miejscu.

2. Quinoa, buraka, jabłko i żurawinę blendujemy na papkę.

3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło.

4. Ciasto powinno mieć ładny, różowy kolor. Odstawiamy je w ciepłe miejsce.

5. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.

6. Pieczemy w 180 °C około 40 minut.