malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Ciasto wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień

Ciasto wiśniowe

Składniki:

Ciasto wiśniowe

 

  • cukier waniliowy
  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 1/2szk cukru pudru
  • łyżeczka proszku do piecz
  • szczypta soli
  • jajko
  • żółtko
  • Masa wiśniowa:
  • budyń wiśniowy
  • 1/2kg wiśni
  • szk cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe
Ciasto:
Z podanych składników zagnieć ciasto,Zrób kulę i włóż do lodówki na godzinę.
Blaszkę posmaruj masłem.
3/4 części ciasta rozwałkuj i przełóż na blaszkę. Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.
Masa:
Wiśnie wypłucz i wydryluj.
Zagotuj 1/4szk wody ze szklanką cukru. Włóż wiśnie i zagotuj.
Budyń rozprowadź w 1/4szklance wody i wlej do wiśni, gotuj minutę. Gorącą masę wiśniową włóż na ciasto, na masę ułóż kratkę z ciasta.
Piecz 50min w 180stC.
Posyp cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka