Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ciasto wymyślne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotować ciasto: Białka ubić na sztywną pianę i, dalej ubijając, wsypać cukier...

Ciasto wymyślne

Składniki:

Ciasto wymyślne

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wymyślne
Przygotować ciasto:

Białka ubić na sztywną pianę i, dalej ubijając, wsypać cukier. Następnie stopniowo dodawać żółtka oraz przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet, dokładnie i powoli mieszać, ale nie ubijać.

Przełożyć ciasto do dwóch dużych form i upiec.  

Masa budyniowa:

Mleko wlać do naczynia i zagotować. Śmietanę i jaja rozbić trzepaczką, a następnie wlać do gotującego się mleka i dalej gotować, aż utworzą się grudki serka. Margarynę z cukrem pudrem rozetrzeć w makutrze. Dodać przestudzony i schłodzony serek i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Przełożyć nią ciasto. Wierzch oblać polewą czekoladową i posypać kokosem. 100g - 235 kcal

Tagi:

ciasto