piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Ciasto z ajerkoniakiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne ciasto na podwieczorek i do kawy

Ciasto z ajerkoniakiem.

Składniki:

Ciasto z ajerkoniakiem.

 

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka maki
  • garść orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • odrobinę masła i bułki tartej do nasmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Ciasto z ajerkoniakiem.
Mąkę przesiać do miski.Do mąki dodać 1 płaska łyżeczkę proszku do pieczenia. 1/2 kostki masła zagnieść z 1 szklanką brązowego cukru.Zagniatamy ręcznie lub miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo i stopniowo wbijamy jajko,cały czas zagniatając ciasto wylewamy 1/2 szklanki ajerkoniaku.Po wymieszaniu ciasta dodajemy drobno posiekane orzechy.Ciasto pieczemy w nasmarowanej masłem i opruszonej bułką tarta tortownicy .Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut,