Sposób przygotowania:
Ciasto z ananasami.
Białka oddzieli od żółtek. Białka wlać do miski i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka wymieszane z sokiem z cytryny. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1/2 godz w temp 160. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż tak aby powstały 2 blaty ciasta. Ananasy osączyć z syropu i pokroić w kostkę. Syrop wlać do garnka, uzupełnić wodą aby było 3 szkl, zagotować. Do gorącego syropu wsypać galaretkę, wymieszać. W 250 ml zimnej wody rozmieszać budynie, połączyć z galaretką, zagotować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, włożyć masło i pokrojone ananasy, mieszać aż masło się rozpuści. Masę wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim, docisnąć, Włożyć do lodówki.