misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ciasto z bezą i orzechami

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bardzo smaczne ciasto ,polecam na przywitanie wiosny.

Ciasto z bezą i orzechami

Składniki:

Ciasto z bezą i orzechami

 

  • Składniki:
  • 4 szklanki mąka tortowa,
  • 1 i 1/2 kostki margaryna,
  • 3/4 szklanki cukier puder,
  • 6 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki śmietana gęsta

 

  • Na przełożenie:
  • # 1 szklanka cukru
  • # 6 białek
  • # 1 opakowanie kremu karpatkowego
  • # 1 słoiczek (250g) powideł śliwkowych
  • # 15-20 dkg orzechów włoskich posiekanych
  • # 50 ml spirytusu
  • # parę kropli araku
  • # do kremu karpatkowego mleka 1/2 l i kostka margaryny lub masła

Sposób przygotowania:

Ciasto z bezą i orzechami
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi, podzielić na 2 równe części i wylepić nim 2 takiej samej wielkości blachy( normalne standardowe. Ciasto posmarować powidlami. Białka ubić na sztywno dodając szklankę cukru i rozsmarować po powidłach. Pianę posypać orzechami i wstawić do nagrzanego pieca 180*C - upiec oba ciasta ok. 40 min.Następnie zrobić krem wg opisu na opakowaniu( ja dałam mniej Kasi o 1/4 kostki), dodać też do kremu spirytus i trochę araku.Przełożyć ostygnięte ciasto w następujący sposób.Na pierwszy placek wyłożyć krem karpatkowy, nakryć drugim plackiem odwróconym do góry nogami czyli bezą do środka. Lekko przycisnąć i polać polewą czekoladową.