katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne ciasto z bitą śmietaną doskonałe do kawy albo do herbaty. .................................

Ciasto z bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto z bitą śmietaną

 

  • nutella śliwkowa 1 słoik (1/2 l)
  • śmietana "śnieżka`` 2 op
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • poncz

 

  • na ciasto

 

  • mąka 3/4 szkl
  • jajka 4 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto z bitą śmietaną
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, wodę i na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy, lekko nasączamy ponczem. Smarujemy nutellą albo powidłami. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i przestudzamy. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Do ubitej śmietany dodajemy przygotowaną żelatynę i jeszcze dokładnie ubijamy. Wykładamy na posmarowane ciasto. Można zalać polewą czekoladową albo galaretką, ja zasypałam wiórkami kokosowymi.