Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z borówkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świeże ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką jest pyszne

Ciasto z borówkami i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z borówkami i rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z borówkami i rabarbarem
Do miski pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru, pozostawić do rozpuszczenia. Do drożdży dodać żółtka, cukier waniliowy, sól, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wlać ciepłe mleko, olej, wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Do rondelka wsypać 2 łyżki cukru, wlać 1 łyżkę wody, zagotować, wsypać rabarbar, gotować 1-2 minuty, wyłożyć na sito. Z mąki, cukru, żółtka i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, przerobić, rozwałkować, ułożyć w przygotowanej brytfannie, odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie posypać bułką tartą, wyłożyć borówki, rabarbar i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut w temp 180 stopni.
Ciasto z borówkami i rabarbarem
Z mąki, żółtka, cukru i masła zrobić kruszonkę
Ciasto z borówkami i rabarbarem
Ciasto dokładnie wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce
Ciasto z borówkami i rabarbarem
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć borówki i rabarbar
Ciasto z borówkami i rabarbarem
Posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika