Sposób przygotowania:
Ciasto z borówkami i rabarbarem
Do miski pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru, pozostawić do rozpuszczenia. Do drożdży dodać żółtka, cukier waniliowy, sól, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wlać ciepłe mleko, olej, wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Do rondelka wsypać 2 łyżki cukru, wlać 1 łyżkę wody, zagotować, wsypać rabarbar, gotować 1-2 minuty, wyłożyć na sito. Z mąki, cukru, żółtka i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, przerobić, rozwałkować, ułożyć w przygotowanej brytfannie, odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie posypać bułką tartą, wyłożyć borówki, rabarbar i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut w temp 180 stopni.
lukrowanepierniczki