agatakucharka

agatakucharka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciasto dla całej rodzinki.

Ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • Masa:
  • 1 budyń np. waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • Ponadto:
  • 2 galaretki
  • kilka kawałków brzoskwiń z puszki.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, kolejno żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 45 minut. ( Rada: gdy mój biszkopt zaczyna się piec i już podrośnie podnoszę mu wtedy temperaturę do 180 stopni) Podczas gdy biszkopt się piecze robimy dwie różne galaretki, takie jakie lubimy i odstawiamy na jakiś czas. Masa: W małym garnku gotujemy zwyczajny budyń taki jak na opakowaniu, gdy jest już gotowy dodajemy do niego jedną łyżkę mąki i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy już całkowicie ostygnie dodajemy łyżkę masła. Taką gęstą masę wykładamy na wystudzony już biszkopt, a na to układamy pokrojone kawałki brzoskwiń. Kiedy galaretka jest już w miarę gęsta wylewamy ją na ciasto i wkładamy do lodówki. Po chwili polewamy drugą galaretką, no i smacznego.

Tagi:

biszkopt