Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 456]

Ciasto z brzoskwiniami i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwe, szybie w przygotowaniu ucierane ciasto biszkoptowe z dodatkiem kwaśnej śmietany z połówkami brzoskwiń i śliwek.

Ciasto z brzoskwiniami i śliwkami

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami i śliwkami

na ciasto :

  • 4 duże jajka
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 40 dag wypestkowanych ,przekrojonych na pół śliwek
  • 30 dag świeżych małych (ze swojego sadu) brzoskwiń -obranych i wypestkowanych
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami i śliwkami
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać na najwyższych obrotach miksera. Do momentu aż masa będzie gęsta i biała. 

Następnie ciągle ubijając dodawać powoli śmietanę o temp. pokojowej. Na końcu masę łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. 

Wylewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. W ciasto wciskamy połówki śliwek i brzoskwiń. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 45-50 min.

Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy z blaszki i posypujemy cukrem pudrem. 

Tagi:

ciasto owoce