Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z budyniem i malinami
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie 3/4 ciasta wałkuję i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem.
Do rondla przelewam 700 ml mleka, podgrzewam z cukrem pudrem, w pozostałym mleku miksuję żółtka z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, na gotujące mleko wlewam zawartość miski i gotuję budyń. Ciepły budyń wylewam na ciasto, na wierzch układam maliny.
Z pozostałego ciasta układam paseczki dekoracyjne na wierzchu. Ciasto wkładam do nagrzane go 180 stopni piekarnika na 45-50 minut.
Podaję po całkowitym schłodzeniu z listkami świeżej mięty. Smacznego.
Do rondla przelewam 700 ml mleka, podgrzewam z cukrem pudrem, w pozostałym mleku miksuję żółtka z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, na gotujące mleko wlewam zawartość miski i gotuję budyń. Ciepły budyń wylewam na ciasto, na wierzch układam maliny.
Z pozostałego ciasta układam paseczki dekoracyjne na wierzchu. Ciasto wkładam do nagrzane go 180 stopni piekarnika na 45-50 minut.
Podaję po całkowitym schłodzeniu z listkami świeżej mięty. Smacznego.