SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z budyniem i malinami

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Kruche ciasto z budyniem i malinami Więcej zdjęć (6)

Pyszne budyniowe ciasto z delikatną nutą malin i posmakiem wanilii ukrytej w budyniu znika w błyskawicznym tempie.

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem i malinami

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

 

  • 250 g malin
  • świeża mięta do podania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem i malinami
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie 3/4 ciasta wałkuję i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem.

Do rondla przelewam 700 ml mleka, podgrzewam z cukrem pudrem, w pozostałym mleku miksuję żółtka z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, na gotujące mleko wlewam zawartość miski i gotuję budyń. Ciepły budyń wylewam na ciasto, na wierzch układam maliny.

Z pozostałego ciasta układam paseczki dekoracyjne na wierzchu. Ciasto wkładam do nagrzane go 180 stopni piekarnika na 45-50 minut.

Podaję po całkowitym schłodzeniu z listkami świeżej mięty. Smacznego. 
Kruche ciasto z budyniem i malinami
kruchym ciastem wykładamy spód blachy i nakłuwamy widelcem
Kruche ciasto z budyniem i malinami
ugotowany budyń waniliowy przekładamy na ciasto
Kruche ciasto z budyniem i malinami
na budyniu układamy świeże maliny - wg uznania
Kruche ciasto z budyniem i malinami
na malinach z budyniem układamy pozostałe ciasto lub ścieramy na tarce
Kruche ciasto z budyniem i malinami
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.

Tagi:

ciasto