reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto z kwaśnego mleka rodem z PRL

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawe czy pamiętacie i czy w ogóle go znacie? Ciasto mocno czekoladowe, bez jaj, z masą również na bazie masła i kwaśnego mleka? Zamiast marmolady pomarańczowej możecie dodać dżemu o wyrazistym smaku, a zamiast kwaśnego mleka kefir.

Ciasto z kwaśnego mleka rodem z PRL

Składniki:

Ciasto z kwaśnego mleka rodem z PRL

 

  • Ciasto
  • 600 ml kwaśnego mleka
  • 350 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pienika

 

  • Masa:
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 400 ml kwaśnego mleka
  • 1-3 łyżki cukru pudru ( do smaku)
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej

 

  • dodatkowo
  • 2 łyżki marmolady
  • 1/2 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Ciasto z kwaśnego mleka rodem z PRL

ciasto

Ciasto z kwaśnego mleka rodem z PRL
mąkę i kakao obowiazkowo trzeba przesiać przez sito

W misce łączymy mleko, olej i cukier- ucieramy do rozpuszczenia.

W drugiej misce łączymy i przesiewamy : mąkę, kakao i sodę.

Suche i mokre składniki łączymy razem, ubijając do dokładnego połączenia się.

Ciasto przelewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

masa

Ciasto z kwaśnego mleka rodem z PRL
masa lubi sie zwarzyć ale wystarczy lekko ją podgrzać nad kapielą wodną i ucierać aż ostygnie

Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy z cukrem i marmoladą.

Następnie stopniowo nie przerywając ucierania wlewamy mleko.

Teraz tylko jeszcze moja uwaga- masa lubi się ścinać, ale wystarczy na chwilę położyć miskę nad kąpielą wodną i ucierać aż zrobi się gładka i jednolita, ale nie wolno jej za bardzo podgrzać.

Ściągamy z kąpieli i ucieramy aż wystygnie.

wykończenie

Ciasto z kwaśnego mleka rodem z PRL
Rozkrawamy tylko dobrze wystudzone ciasto

Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Marmoladę rozpuszczamy w wrzątku- ponczujemy oba blaty.

Na dolny wykładamy masę, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem.

Górę można oprószyć cukrem pudrem, ale można też oblać czekoladą.


Tagi:

ciasto krem