mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Ciasto z budyniem i jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i nie za słodkie ciasto.

Ciasto z budyniem i jabłkami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z budyniem i jabłkami.

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 25 dag margaryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 szt jajek

 

  • Masa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 duże jabłka

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i jabłkami.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min.
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Natomiast budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na formę kładziemy papier do pieczenia. Pierwszą część ciasta wykładamy do formy i posypujemy lekko bułką tartą. Na to kładziemy jabłka i zalewamy je gorącym budyniem. Czekamy chwilę aż budyń ostygnie i wykładamy drugą część ciasta. Ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczemy w 170 stopniach ok 50-60 min.
Ciasto z budyniem i jabłkami.
Do tego ciasta najlepiej jest używać słodkich jabłek.
Ciasto z budyniem i jabłkami.
Musimy poczekać aż góra budyniu trochę ostygnie, wtedy kruszonka się wcześniej nie roztopi.
Ciasto z budyniem i jabłkami.
Ciasto wystarczy rozkruszyć palcami, lub zetrzeć na tarce.