SUPERPRZEPIS

Ciasto z budyniem i rabarbarem

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto z budyniem i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia ciasto z rabarbarem. Wspaniały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto z budyniem i rabarbarem

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszki do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 budynie waniliowe
  • 50 dag rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i rabarbarem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę, posiekać, zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blaszkę. posypać pokrojonym rabarbarem i cukrem kryształem. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając o 1/3 ilość mleka. Budyń wylać na ciasto, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Upieczone zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto z budyniem i rabarbarem
Wszystkie skłądniki posiekać i zagnieść ciasto
Ciasto z budyniem i rabarbarem
Rozwałkować posypać pokrojonym rabarbarem i cukrem
Ciasto z budyniem i rabarbarem
Rabarbar na cieście zalać ugotowanym budyniem
Ciasto z budyniem i rabarbarem
Zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto

Tagi:

jajko jajka