mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto z budyniem i jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To jedno z typowo jesiennych ciast pieczonych u mnie w domu. O tej porze mamy dostatek jabłek, z których można wyczarować pyszne ciasto:)

Ciasto z budyniem i jabłkami

Składniki:

Ciasto z budyniem i jabłkami

 

  • na kruche ciasto:

 

  • 4 szklanki mąki
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła (dałam mniej ok. 3/4)
  • 1-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (niecała)
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na litr mleka)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i jabłkami
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w ósemki. Oba budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Prostokatną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć jedną część ciasta. Na ciasto poukładać jabłka, a następnie wylać gorący budyń. Na wierzch położyć drugą część ciasta (najlepiej z wałka). Zamiast jabłek do ciasta można użyć dżemu z brzoskwiń lub moreli. Ciasto z jabłkami i budyniem piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor (około 1 godziny). Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.