kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto z budyniem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami i budyniem! bardzo prosty w wykonaniu , posmakuje każdemu.

Ciasto z budyniem i jabłkami

Składniki:

Ciasto z budyniem i jabłkami

 

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju

 

  • 4 jabłka
  • 1/2 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru

 

  • dodatkowo cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do posypania formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i jabłkami
Przepis jest na tortownicę 24 cm. Sypkie składniki przesiewamy przez sito i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki , wyrabiamy gładkie ciasto.Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki . Druga część ciasta włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać i pokroić w ósemki , ułożyć blisko siebie. Budyń ugotować z przepisu na opakowaniu dodając cukier, wylać gorący na owoce. Ciasto wyjąć z zamrazalnika , rozwałkować i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 180 *C przez ok 45 min aż ciasto nabierze złotego koloru. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem! Smacznego