joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe w połączeniu ze słodkim budyniem i kwaskowatym rabarbarem to idealna przekąska na majówkę.

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 4,5 szkjl mąki
  • 25g drożdży świeżych
  • 1/5 szkl ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 110g roztopionego, ostudzonego masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego

 

 

  • Kruszonka:
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50g masła
  • op. cukru waniliowego
  • przyprawa w młynku do dań słodkich

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Ciasto: Drożdże przełożyć do miski, zasypać 2 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i zalać 1/2 szkl ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka rozbełtane z resztą ciepłego mleka, masło i rozczyn. Całość dokładnie wyrobić (kilkanaście minut) na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie ugotować budyń w 1/2l mleka, ostudzić. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Kruszonka: do miseczki przełożyć mąkę, cukry i masło, rozetrzeć w palcach kruszonkę. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 16 części i uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszkach na papierze do pieczenia. W środku zrobić wgłębienia denkiem szklanki a do powstałego dołeczka nałożyć budyń i rabarbar. Posypać kruszonką i oprószyć przyprawą do dań słodkich. Piec ok 1-20 min w 180 stopniach. Ostudzić.
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
W miseczce przygotować rozczyn ze świeżych drożdży, odstawić do wyrośnięcia
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Do miski przesypać mąkę, dodać rozbełtane jajka, ciepłe mleko i masło, wyrobić
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Z masła, mąki i cukru rozetrzeć w palcach kruszonkę
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Z ciasta formować placuszki i denkiem od szklanki zrobić wgłębienie na nadzienie