Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Mleko z cukrem i masłem lekko podgrzać. Następnie dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy, sól, dodać 1 jajko, sok z cytryny, mleko z drożdżami. Dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Następnie rozwałkować, pokroić na kawałki lub powycinać krążki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować budyń, przestudzić. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zrobić kruszonkę. Na wyrośnięte ciasto nałożyć po łyżce budyniu, kilka kawałków rabarbaru, posypać kruszonką a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20 minut.
zbysiowa