SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem to rewelacyjne połączenie.

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Mleko z cukrem i masłem lekko podgrzać. Następnie dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy, sól, dodać 1 jajko, sok z cytryny, mleko z drożdżami. Dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Następnie rozwałkować, pokroić na kawałki lub powycinać krążki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować budyń, przestudzić. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zrobić kruszonkę. Na wyrośnięte ciasto nałożyć po łyżce budyniu, kilka kawałków rabarbaru, posypać kruszonką a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20 minut.
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Przygotowane ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Ciasto rozwałkować pokroić ułożyć na blaszce i odłożyć aby podrosło
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Nałożyć ugotowany budyń i pokrojony rabarbar
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika

Tagi:

jajko jajka