jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rewelacyjne ciasto z chałwą i orzechami

Ciasto z chałwą

Składniki:

Ciasto z chałwą

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 20 dag chałwy
  • 20 dag margaryny
  • 4łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 25 ml alkoholu
  • DEKORACJA:
  • 1 mleczna czekolada
  • czekoladowe listki

Sposób przygotowania:

Ciasto z chałwą
BISZKOPT:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać żółtka po jednym.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito, następnie dodawać po łyżce do masy.

Całość wymieszać.

Do przygotowanej prostokątnej formy posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto.

Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stop. C.

KREM:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodać pokruszoną chałwę po łyżce, a nastepnie alkohol, rodzynki i orzechy.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż nadwie części, przełożyć kremem, posmarować boki i wierzch ciasta.

Udekorować rozpuszczoną mleczną czekoladą i czekoladowymi listkami.