Sposób przygotowania:
Ciasto z cukinii
Jajka utrzeć z olejem i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, skórką cytrynową, anyżkiem i kurkumą. Na końcu wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Wsypać orzeszki piniowe, trochę odłożyć. Formę keksową posmarować olejem, posypać grysikiem, wypełnić masą, wierzch posypać odłożonymi orzeszkami.
Ciasto piec 10 minut w temp. 225 stop. C.
Następnie zmniejszyć temp. do 175 stopp. C, piec jeszcze 55 minut. Po 20 minutach przykryć pergaminem. wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygniecia. Wyjąć ostrożnie z formy, zupełnie wystudzić.
Ciasto piec 10 minut w temp. 225 stop. C.
Następnie zmniejszyć temp. do 175 stopp. C, piec jeszcze 55 minut. Po 20 minutach przykryć pergaminem. wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygniecia. Wyjąć ostrożnie z formy, zupełnie wystudzić.