jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto z cukinii, polecane w sezonie warzywnym, dobre z herbatą

Ciasto  z cukinii

Składniki:

Ciasto z cukinii

 

  • 4 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 20 dag fruktozy
  • 30 dag mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • sól- szczypta
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • anyżek- na czubek noża
  • kurkuma mielona- szczypta
  • 30 dag cukinii
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • olej- do formy
  • grysik- do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto z cukinii
Jajka utrzeć z olejem i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, skórką cytrynową, anyżkiem i kurkumą. Na końcu wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Wsypać orzeszki piniowe, trochę odłożyć. Formę keksową posmarować olejem, posypać grysikiem, wypełnić masą, wierzch posypać odłożonymi orzeszkami.

Ciasto piec 10 minut w temp. 225 stop. C.

Następnie zmniejszyć temp. do 175 stopp. C, piec jeszcze 55 minut. Po 20 minutach przykryć pergaminem. wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygniecia. Wyjąć ostrożnie z formy, zupełnie wystudzić.