Ciasto z czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę (nie może być zimna, prosto z lodówki). Margarynę rozpuścić na małym ogniu. M

Ciasto z czerwoną porzeczką

Składniki:

Ciasto z czerwoną porzeczką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z czerwoną porzeczką
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę (nie może być zimna, prosto z lodówki).

Margarynę rozpuścić na małym ogniu.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta, a następnie wlać przestudzoną margarynę.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Ciasto przełożyć na blachę.

Porzeczkę umyć, usunąć szypułki, osuszyć.

Na cieście ułożyć owoce.

Piekarnik rozgrzać do 160-180°C

Blachę wstawić do piekarnika, upiec.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka