Sposób przygotowania:
Ciasto z delicjami
CIASTO: ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szkl. cukru pudru i ubijać. Dodać 5 żółtek i ubijać dalej. Delikatnie wymieszać z wiórkami imakiem (nie mielonym i nie parzonym). Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką, wylać ciasto. Piec ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku- ok. 160 st. KREM : Zagotować mleko, z częścią mleka utrzeć żółtka z cukrem i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Budyń ostudzić. Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Można dodać do kremu trochę alkoholu. Krem wyłożyć na ciasto. Delicje maczać w wódce i kłaść na masę budyniową czekoladą do góry. Między delicjami można rozsypać rodzynki. Na wierzch wylać galaretkę- zmniejszyć ilość wody o 1/3.
Sarenka
AnetaŚw
luna