AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ciasto z delicjami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne ciasto z kremem budyniowym.

Ciasto z delicjami

Składniki:

Ciasto z delicjami

 

  • Ciasto:
  • 9 białek
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 i 2/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 i 1/4 szkl. maku
  • 5 żółtek.
  • Krem:
  • 1,5 paczki masła (300 g)
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 900 ml mleka
  • 4 żółtka.
  • Dodatki:
  • 2 małe paczki delicji
  • 10 dag rodzynek (niekoniecznie)
  • 2 galaretki
  • 100-150 ml wódki.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z delicjami
CIASTO: ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szkl. cukru pudru i ubijać. Dodać 5 żółtek i ubijać dalej. Delikatnie wymieszać z wiórkami imakiem (nie mielonym i nie parzonym). Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką, wylać ciasto. Piec ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku- ok. 160 st. KREM : Zagotować mleko, z częścią mleka utrzeć żółtka z cukrem i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Budyń ostudzić. Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Można dodać do kremu trochę alkoholu. Krem wyłożyć na ciasto. Delicje maczać w wódce i kłaść na masę budyniową czekoladą do góry. Między delicjami można rozsypać rodzynki. Na wierzch wylać galaretkę- zmniejszyć ilość wody o 1/3.

Tagi:

ciasto mak