wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ciasto z dwoma biszkoptami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto przygotowane razem z moją babcią, biszkopt wychodzi mięciutki i puszysty!!!!!! :)

Ciasto z dwoma biszkoptami

Składniki:

Ciasto z dwoma biszkoptami

 

  • BISZKOPT JASNY:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 gotowe masy czekoladowa i ajerkoniak-ową
  • 3 łyżki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Ciasto z dwoma biszkoptami
Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto wlać do formy, piec w temperaturze 160-180 stopni 30-40 minut

Biszkopt ciemny: tak samo tylko z dodatkiem kakao:)



Masy: Gotowe masy w proszku wymieszać z mlekiem osobno (do masy ajerkoniak-owej dodałyśmy kieliszek ajerkoniaku :)



Gotowe biszkopty dzielimy na połówki, przekładamy na przemian masami, na górę zostawiamy połowę masy czekoladowej, posypujemy posiekanymi orzechami i gotowe!!!



Smacznego!!!! )

Tagi:

biszkopt