Sposób przygotowania:
Ciasto z dżemem i truskawkową galaretką
Spód:
Miękkie masło należy utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodać jajka- ciągle ucierając- a następnie połączyć z dżemem truskawkowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Całość wymieszać. Blaszkę o wymiarach 27 x 20 cm wysmarować masłem oraz oprószyć mąką i nań przelać masę. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Dodatkowo:
Do gorącej (nie wrzącej!) wody wsypać galaretkę i wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić i wstawić do lodówki tylko do delikatnego ścięcia, a następnie rozdrobnić (z galaretki powstaną ciekawe wzory) i przełożyć na wierzch ciasta. Ponownie odstawić do lodówki. Ozdobić czekoladowymi rurkami i świeżymi truskawkami.
Miękkie masło należy utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodać jajka- ciągle ucierając- a następnie połączyć z dżemem truskawkowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Całość wymieszać. Blaszkę o wymiarach 27 x 20 cm wysmarować masłem oraz oprószyć mąką i nań przelać masę. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Dodatkowo:
Do gorącej (nie wrzącej!) wody wsypać galaretkę i wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić i wstawić do lodówki tylko do delikatnego ścięcia, a następnie rozdrobnić (z galaretki powstaną ciekawe wzory) i przełożyć na wierzch ciasta. Ponownie odstawić do lodówki. Ozdobić czekoladowymi rurkami i świeżymi truskawkami.