Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką
CIASTO: Margarynę roztapiamy w małym garnuszku i odstawiamy do ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i mieszamy. Wlewamy stopioną margarynę i ponownie mieszamy. Do masy wlewamy colę i wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownicę. pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto przekrawamy na dwie części. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i przykrywamy drugą częścią ciasta. KREM: Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, gotujemy mieszając do czasu aż kaszka zgęstnieje. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając dodajemy porcjami kaszkę manną. gotowy krem wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na krem.
marietta