gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką, przekładane dżemem truskawkowym.

Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką

 

  • CIASTO:
  • 250 gram margaryny
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 80 ml mleka
  • 200 ml coli
  • 300 gram mąki
  • 300 gram cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 250 ml mleka
  • 2,5 łyżki kaszki manny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 gram margaryny
  • cukier waniliowy
  • dżem truskawkowy
  • niebieska galaretka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką
CIASTO: Margarynę roztapiamy w małym garnuszku i odstawiamy do ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i mieszamy. Wlewamy stopioną margarynę i ponownie mieszamy. Do masy wlewamy colę i wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownicę. pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto przekrawamy na dwie części. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i przykrywamy drugą częścią ciasta. KREM: Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, gotujemy mieszając do czasu aż kaszka zgęstnieje. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając dodajemy porcjami kaszkę manną. gotowy krem wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na krem.
Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką
Ze składników pieczemy ciasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką
Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką
Przygotowujemy krem, który rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką
Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na krem.