Sposób przygotowania:
Ciasto z gruszkami
Obieramy gruszki i kroimy w połówki, czyścimy z gniazd i nasienia
Skrapiamy z sokiem z cytryny. Masło ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Dodajemy po 1 jajku a następnie dodajemy mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko.
Smarujemy tłuszczem tortownicę i następnie umieszczamy w niej ciasto.
Na cieście układamy gruszki (połówki). Wstawiamy do piekarnika na ok 45 min i pieczemy w temp. 180 stopni C.
Następnie przygotowujemy masę, białko ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Ubijają dosypujemy cukier i cukier waniliowy.
Sztywną pianę dajemy do szprycy z kocówką gwiazdki. Po 20 min pieczenia wyjmujemy cisto z piekarnika i za pomocą szprycy robimy na niem kleksy w okręgu. Sypiemy wiórkami kokosowymi i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 min. Gotowe ciasto po ostudzeniu dekorujemy galaretką i posypujemy cukrem pudrem.
Skrapiamy z sokiem z cytryny. Masło ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Dodajemy po 1 jajku a następnie dodajemy mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko.
Smarujemy tłuszczem tortownicę i następnie umieszczamy w niej ciasto.
Na cieście układamy gruszki (połówki). Wstawiamy do piekarnika na ok 45 min i pieczemy w temp. 180 stopni C.
Następnie przygotowujemy masę, białko ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Ubijają dosypujemy cukier i cukier waniliowy.
Sztywną pianę dajemy do szprycy z kocówką gwiazdki. Po 20 min pieczenia wyjmujemy cisto z piekarnika i za pomocą szprycy robimy na niem kleksy w okręgu. Sypiemy wiórkami kokosowymi i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 min. Gotowe ciasto po ostudzeniu dekorujemy galaretką i posypujemy cukrem pudrem.