LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasto z gruszkami wg LIDZIA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie i pyszne ciasto do gorzkiej kawy lub herbaty.

Ciasto z gruszkami wg LIDZIA Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z gruszkami wg LIDZIA

 

  • masło roślinne 10 dkg
  • cukier 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • jaja duże 2
  • skórka starta z jednej cytryny (może byc suszona - Kotanyi - 1 łyżeczka lub aromat cytrynowy)
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • 3 gruszki
  • cynamon

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z gruszkami wg LIDZIA
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli, mikserem, do białości. Następnie do masy dodawać po jednym jajku. Nadal miksowac. Dodać startą skórkę cytryny lub aromat. Wciąż miksując wsypać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. W tym czasie obrac gruszki, pozbawic gniazd nasiennych i pokroic na ósemki. Dobrze wyrobione ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać gruszki. Posypac cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 50 minut.
Ciasto z gruszkami wg LIDZIA
Miksowanie jaj z masłem i cukrem, utartymi do białości.
Ciasto z gruszkami wg LIDZIA
Mąka pszenna z proszkiem do pieczenia do ciasta z gruszkami.
Ciasto z gruszkami wg LIDZIA
Zmiksowane ciasto przelane do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto z gruszkami wg LIDZIA
Ciasto obłożone ósemkami gruszek, obsypane cynamonem.