aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z hebratnikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dobre ciasto biszkoptowe z masami!

Ciasto z hebratnikami

Składniki:

Ciasto z hebratnikami

 

  • BISZKOPT I
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • BISZKOPT II
  • 5 jaj
  • 0,5 szkl maku
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • 1 margaryna
  • Masa ze śnieżki:
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 0,5 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 4 opakowania herbatników
  • 1 szkl rumu

Sposób przygotowania:

Ciasto z hebratnikami
Biszkopt I Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mąkę pszenną,olej i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 30 minut w formie 25/36. Biszkopt II : Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mąkę pszenną,olej, mak i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 30 minut w formie 25/36. Masa budyniowa: W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie, resztę gotujemy z cukrem. Robimy budyń. Studzimy i ucieramy z margaryną. Masa ze śnieżki: Śnieżkę robimy według przepisu na opakowaniu ,gdy jest już ubita dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w przeznaczonej do tego ilości wody. Przełożenie ciasta: Biszkopt I- masa ze śnieżki- biszkopt II- masa budyniowa- herbatniki nasączone rumem.

Tagi:

biszkopt mak