Sposób przygotowania:
Mandarynkowy tort rocznicowy
Na dnie tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papier do pieczenia.
Z cukrem na sztywną pianę ubić białka, a potem dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mieszankę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać ciasto. Przełożyć je do formy, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 30 minut. Potem go wystudzić w formie, wyjąć i przekroić na 3 placki.
Serek mascarpone najpierw utrzeć z cukrem a potem wlać do niego śmietanę i ubić ją do odpowiedniej konsystencji. Mandarynki pokroić na kawałeczki.
Gdy śmietana jest ubita zabrać się za składanie tortu.
Pierwszy placek położyć na talerzu lub paterze, nasączyć wodą z sokiem z cytryny, rozsmarować część śmietany i rozłożyć mandarynki. Zakryć plackiem i tak samo postępować z kolejną warstwą. Zakryć ostatnim plackiem i resztę śmietany rozprowadzić na górze i bokach tortu. Posypać waflową posypką i schłodzić tort w lodówce.
Zabrać się za masę czyli utrzeć masło z cukrem pudrem. Potem dodać mleko w proszku i dalej ucierać. Gotową masę dowolnie barwić i robić dekoracje, a na sam koniec udekorować tort różyczkami, listkami i perełkami.
Tort schłodzić w lodówce.
Z cukrem na sztywną pianę ubić białka, a potem dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mieszankę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać ciasto. Przełożyć je do formy, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 30 minut. Potem go wystudzić w formie, wyjąć i przekroić na 3 placki.
Serek mascarpone najpierw utrzeć z cukrem a potem wlać do niego śmietanę i ubić ją do odpowiedniej konsystencji. Mandarynki pokroić na kawałeczki.
Gdy śmietana jest ubita zabrać się za składanie tortu.
Pierwszy placek położyć na talerzu lub paterze, nasączyć wodą z sokiem z cytryny, rozsmarować część śmietany i rozłożyć mandarynki. Zakryć plackiem i tak samo postępować z kolejną warstwą. Zakryć ostatnim plackiem i resztę śmietany rozprowadzić na górze i bokach tortu. Posypać waflową posypką i schłodzić tort w lodówce.
Zabrać się za masę czyli utrzeć masło z cukrem pudrem. Potem dodać mleko w proszku i dalej ucierać. Gotową masę dowolnie barwić i robić dekoracje, a na sam koniec udekorować tort różyczkami, listkami i perełkami.
Tort schłodzić w lodówce.
halina
SylaUla
iziona
Beatris
zewa
Dzięki Iwonko. Na dość fajnie tylko masa mi wyszła lekko żółtawa i nie uzyskałam takiego koloru jak chciałam. Ale może to wina barwnika. Ale ogólnie fajnie. Pierwsze koty za płoty następnym razem będzie lepiej.
zewa
Dziękuję, a torcik faktycznie smaczny. Jak to domowe torty, niestety nie zdążyłam zrobić fotki w przekroju :)
zewa
Dziękuję :)
zewa
Dziękuję, bałam się ale udała się dekoracja :)
mysza75
zewa
Dziękujemy Madziu :)