zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2328]

Mandarynkowy tort rocznicowy

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten tort upiekłam na 24 rocznicę ślubu. Masa maślana to mój debiut. A przepis na nią znalazłam na blogu Iwonki.

Mandarynkowy tort rocznicowy

Składniki:

Mandarynkowy tort rocznicowy

 

 

 

  • masa maślana
  • 150 g masła miękkiego
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 1/2 szk mleka w proszku

 

  • dodatkowo
  • zielona waflowa posypka
  • srebrne perełki

Sposób przygotowania:

Mandarynkowy tort rocznicowy
Na dnie tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papier do pieczenia.

Z cukrem na sztywną pianę ubić białka, a potem dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mieszankę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać ciasto. Przełożyć je do formy, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 30 minut. Potem go wystudzić w formie, wyjąć i przekroić na 3 placki.

Serek mascarpone najpierw utrzeć z cukrem a potem wlać do niego śmietanę i ubić ją do odpowiedniej konsystencji. Mandarynki pokroić na kawałeczki.

Gdy śmietana jest ubita zabrać się za składanie tortu.

Pierwszy placek położyć na talerzu lub paterze, nasączyć wodą z sokiem z cytryny, rozsmarować część śmietany i rozłożyć mandarynki. Zakryć plackiem i tak samo postępować z kolejną warstwą. Zakryć ostatnim plackiem i resztę śmietany rozprowadzić na górze i bokach tortu. Posypać waflową posypką i schłodzić tort w lodówce.

Zabrać się za masę czyli utrzeć masło z cukrem pudrem. Potem dodać mleko w proszku i dalej ucierać. Gotową masę dowolnie barwić i robić dekoracje, a na sam koniec udekorować tort różyczkami, listkami i perełkami.

Tort schłodzić w lodówce.

Tagi:

torty ciasta