Sposób przygotowania:
Ciasto " Cherry Lady"przygotowanie ciasta
Ciasto
Ubijamy jajka z cukrem tak długo aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość, a cukier sie rozpuści
Do ubitych jaj dodajemy stopniowo przesianą z proszkiem mąkę, olej i wodę.
Połowę masy wylewamy na blachę, rozkładamy równomiernie wiśnie.
Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i 2 łyżki wody- miksujemy do połączenia sie składników.
Staramy sie rozłożyć równomiernie na cieście.
Ciasta jest mało i jest to dość trudne,a le nie musi być bardzo dokładnie rozprowadzone.
Ciasto pieczemy w 180 st przez 20-25 minut.
Jeżeli nie macie wiśni w kompocie można 25-30 dag. owoców zalewacie litrem wody, dodajecie 2-3 łyżki cukru i gotujecie przez 10-15 minut, tak żeby owoce były miękkie, ale nie rozgotowane,odstawiacie do ostudzenia.
masa
Odlewamy 0,5 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki.
Pozostałe mleko zagotowujemy.
Do gotującego sie mleka wlewamy przygotowaną zawiesinę i mieszamy- gotujemy tak jak budyń przez minutę, tylko żeby mąki straciły swój surowy smak- studzimy przykryty folią spożywczą
Masło ucieramy z cukrem na puszysto i dodajemy stopniowo zimny budyń.
Masę wykładamy na zimne ciasto, pilnując by było dokładnie pokryte, inaczej galaretka wchłonie się w ciasto
wykończenie
Galaretka.
Kompot podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i rozpuszczamy obie galaretki.
Tak samo postępujemy, gdy mamy tylko wodę, ważne by było to 900 ml
Galaretkę studzimy i lekko tężejącą wylewamy na ciasto
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Smacznego :)
halina
reanja