reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto " Cherry Lady"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dlaczego "Cherry Lady" ? bo właśnie leciała piosenka Modern Talking i tak jakoś mi sie skojarzyło ;D Przepis, powstał w chwili gdy zastanawiałam sie co zrobić z owocami z kompotu, ale spokojnie możecie użyć mrożonych

Ciasto " Cherry Lady"

Składniki:

Ciasto " Cherry Lady"

 

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 125 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao+2 łyżki wody
  • odciśnięte wiśnie z kompotu

 

 

  • Dodatkowo
  • 900ml kompotu z wiśni lub wody
  • 2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania:

Ciasto " Cherry Lady"

przygotowanie ciasta

Ciasto " Cherry Lady"

Ciasto

Ubijamy jajka z cukrem tak długo aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość, a cukier sie rozpuści

Do ubitych jaj dodajemy stopniowo przesianą z proszkiem mąkę, olej i wodę.

Połowę masy wylewamy na blachę, rozkładamy równomiernie wiśnie.

Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i 2 łyżki wody- miksujemy do połączenia sie składników.

Staramy sie rozłożyć równomiernie na cieście.

Ciasta jest mało i jest to dość trudne,a le nie musi być bardzo dokładnie rozprowadzone.

Ciasto pieczemy w 180 st przez 20-25 minut.

Jeżeli nie macie wiśni w kompocie można 25-30 dag. owoców zalewacie litrem wody, dodajecie 2-3 łyżki cukru i gotujecie przez 10-15 minut, tak żeby owoce były miękkie, ale nie rozgotowane,odstawiacie do ostudzenia.

masa

Ciasto " Cherry Lady"
gotujemy budyń i studzimy go i dopiero wtedy łączymy z masłem

Odlewamy 0,5 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki.

Pozostałe mleko zagotowujemy.

Do gotującego sie mleka wlewamy przygotowaną zawiesinę i mieszamy- gotujemy tak jak budyń przez minutę, tylko żeby mąki straciły swój surowy smak- studzimy przykryty folią spożywczą

Masło ucieramy z cukrem na puszysto i dodajemy stopniowo zimny budyń.

Masę wykładamy na zimne ciasto, pilnując by było dokładnie pokryte, inaczej galaretka wchłonie się w ciasto

wykończenie

Ciasto " Cherry Lady"
do galaretki używamy kompot z wiśni lub gorącą wodę

Galaretka.

Kompot podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i rozpuszczamy obie galaretki.

Tak samo postępujemy, gdy mamy tylko wodę, ważne by było to 900 ml

Galaretkę studzimy i lekko tężejącą wylewamy na ciasto

Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Smacznego :)