Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z jabłkami i orzechami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast orzechów włoskich można dodać płatki migdałowe lub orzechy arachidowe.

Ciasto z jabłkami i orzechami.

Składniki:

Ciasto z jabłkami i orzechami.

 

  • mąka 20 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • masło 15 dag
  • żółtka 2 szt
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jabłka 1 kg
  • budyń waniliowy 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
  • orzechy włoskie 10 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i orzechami.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier puder, żółtka, cukier waniliowy, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną brytfannę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać cukier i zagotować [nie rozgotować], wystudzić. Następnie dodać budyń, skórkę pomarańczową, cynamon, wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.