luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto z jabłkami na maślance

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo dobre ciasto, które można przygotować z różnymi owocami.

Ciasto z jabłkami na maślance

Składniki:

Ciasto z jabłkami na maślance

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 buteleczki aromatu maślanego lub cytrynowego

 

  • Składniki na nadzienie:
  • 0k. 700 gram kwaskowatych jabłek
  • Dodatkowo:
  • 250 gram płatków migdałowych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1lyzka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami na maślance
Jajka ubic z cukrem, dodac aromat i olej, nastepnie make wymieszana z soda i proszkiem do pieczenia, nie trzeba juz ubijac, tylko krotko wymieszac do polaczenia sie skladnikow. Ciasto wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Jablka obrac, pokroic w cwiartki a nastepnie w plasterki i wylozyc rownnomiernie na ciasto. Piec ok. 30 min. w temp.175 stopni. Maslo stopic w garnuszku dodac cukier, gdy sie stopi dodac platki migdalowe i cynamon, wymieszac. Po 15 min. pieczenia ciasta wylozyc mase migdalowa na jablka i piec dalsze 15 min.