Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami pod pierzynką
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Do mąki wkroić miękką margarynę. Żółtka oddzielić od białek i dodać do miski z mąką. Następnie dodać cukier i wyrobić ciasto. Gotowe zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, formę do pieczenia o wymiarach 31 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć 2/3 ciasta, wyrównać spód. Obrane i pokrojone jabłka ( pokrojone według własnego uznania ) wymieszać z przyprawą do jabłecznika, mąką i łyżką cukru. Owoce wyłożyć na ciasto. Di miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę, następnie wsypać kisiel i wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce na pianę i posypać brązowym cukrem. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
gusia1000