Sposób przygotowania:
ciasto z jagodami
Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić na parze i ostudzić. Mąkę z solą przesiać do miski. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, stopioną i schłodzoną margarynę,mleko. Wbić jajka i żółtka, dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać składniki i wyrobić ciasto. Później przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i jeszcze raz zagnieć rękoma. Następnie przełożyć ciasto do formy, napełniając ja do połowy wysokości. Na wierzch wysypać przebrane i oczyszczone jagody. Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Później wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec. Jeżeli ciasto będzie suche znaczy że jest upieczone.