katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Ciasto z jagodami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

takie trochę wspomnienie lata.

Ciasto z jagodami i galaretką

Składniki:

Ciasto z jagodami i galaretką

 

  • Na ciasto

 

  • jaja 5 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Na masę

 

  • margaryna 1 kostka
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • mleko 1,5 szklanki
  • cukier 5-6 łyżek

 

  • Dodatkowo

 

  • galaretka pomarańczowa 2 opakowania
  • jagody 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami i galaretką
Jaja wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka cukier i pomału musimy wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na przygotowaną blaszkę. Jagody przebieramy, płuczemy i osuszamy. Oprószamy mąką i wykładamy na ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Ciasto studzimy.Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy i miksujemy z margaryną albo masłem. Przygotowanym kremem zasmarowujemy wierzch wystudzonego ciasta. Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wody. I tężejącą zalewamy wierzch ciasta. Schładzamy.

Tagi:

ciasto