Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z jeżynami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z jeżynami to danie, które u mnie szybko znika ze stołu.

Pierogi z jeżynami i bitą śmietaną

Składniki:

Pierogi z jeżynami i bitą śmietaną

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jeżynami i bitą śmietaną
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, dokładnie posiekać. Następnie dodać żółtko, szczyptę soli i około 1/2 szklanki gorącej wody, zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, pociąć w kwadraty, nakładać jeżyny, składać po przekątnej i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżka cedzakową. Podawać z bitą śmietaną, posypane cukrem.

Tagi:

pierogi danie