Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pyszne pierogi z jerzynami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z owocami w środku zimy to wspomnienie lata. Te są zrobione z jeżyn mrożonych.

Pyszne pierogi z jerzynami i śmietaną

Składniki:

Pyszne pierogi z jerzynami i śmietaną

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszne pierogi z jerzynami i śmietaną
Mąkę przesiać dodać jajko, masło, posiekać, wlać ciepłą wodę, dodać szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać krążki, nakładać jeżyny i bardzo dokładnie zlepić. Włożyć do gotującej się osolonej wody i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem. Pierogi podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

Tagi:

pierogi danie