kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Leniwiec kakaowy z jabłkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez użycia miksera. Z którym każdy sobie poradzi. Polecam.

Leniwiec kakaowy z jabłkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwiec kakaowy z jabłkami i orzechami

 

  • 4 jabłka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • tortownica o średnicy 24 cm
  • olej do posmarowania
  • bułka tarta do wysypania

Sposób przygotowania:

Leniwiec kakaowy z jabłkami i orzechami
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do dużej miski wkładamy kolejno: pokrojone jabłka, orzechy, cukier i cukier waniliowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, 
sodę, kakao, wlewamy roztrzepane jajka, olej, jogurt naturalny.
Miskę odstawiamy na 30 minut i nie mieszamy ciasta.
W międzyczasie tortownicę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto mieszamy do połączenia się składników i przekładamy do tortownicy. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka.
Leniwiec kakaowy z jabłkami i orzechami
Pokrojone w kostkę jabłka i orzechy wkładamy do miski.
Leniwiec kakaowy z jabłkami i orzechami
Następnie wsypujemy na jabłka z orzechami oba cukry.
Leniwiec kakaowy z jabłkami i orzechami
Następnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao, sodę.
Leniwiec kakaowy z jabłkami i orzechami
Dodajemy rozmieszane jajka, jogurt i olej.