luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolada, która z wyglądu przypomina właśnie salceson, ale nie jest mięsna :D Pyszna, puszysta i bardzo aromatyczna rolada z jabłkami zachwyci, każde podniebienie :)

Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym

 

Sposób przygotowania:

Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym
Białka ubijam z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Zmniejszam obroty na drugi stopień i przesiewam mąkę wymieszaną z kakao bezpośrednio do masy jajecznej. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, układam jabłka pokrojone w kostkę, całość zalewam ciastem biszkoptowym. Piekarnik nagrzewam do 170°C i piekę ciasto przez 25-30 min. Wyjmuję na deskę wyłożona ściereczką i zwijam w roladę. Gotowe odstawiam by całkowicie wystygło. 
Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym
Całość zalewam kakaowym biszkoptem i wstawiam do piekarnika.
Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym
Gorące zwijam w roladę za pomocą ściereczki.