Sposób przygotowania:
Ciasto z kaszą jaglaną i orzechami
Obie mąki przesiać po odmierzeniu na stolnicę i posiekać na wiórki z margaryną ostrym nożem. Dodać cukier i zimną wodę. Wyrobić, zagnieść i wstawić w misce do lodówki na pół godziny. Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek i gotować, póki woda się nie wchłonie, zestawić naczynie i wystudzić. Wymieszać ją z paroma łyżkami miodu płynnego i posiekanych wcześniej orzechów. Kruszonkę zagnieść z podanych wyżej składników. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, blachę natrzeć resztą tłuszczu i wylepić lekko rozwałkowanym ciastem, na to wyłożyć nadzienie i kruszonkę na wierzch. Wstawić do piekarnika okrągłą formę z ciastem na 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i kroić na 12 porcji. Podawać na talerzykach.
reanja
marietta